Γιατί Gelato και όχι βιομηχανικό παγωτό

Το Gelato είναι η Ιταλική  έκδοση του παγωτού, με τρεις μεγάλες διαφορές από το βιομηχανικό παγωτό.
Πρώτον, το Gelato έχει πολύ λιγότερο λίπος από το βιομηχανικό παγωτό το οποίο έχει από  15 έως και 26 % λιπαρά. Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν ότι το Gelato περιέχει από 6 έως και 10% λιπαρά . Ωστόσο, λιγότερο λίπος δεν σημαίνει λιγότερη γεύση. Με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος το gelato είναι λιγότερο σταθερά κατεψυγμένα από το παγωτό και λιώνει στο στόμα ποιο γρήγορα . Έτσι, ο πελάτης θα δοκιμάσει την πλήρη γεύση του gelato αμέσως.

Δεύτερον, το Gelato έχει πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα από το παγωτό. Το παγωτό παράγεται με ανάμειξη κρέμας γάλακτος , γάλακτος και ζάχαρης, προσθέτοντας στη συνέχεια αέρα. Οι κατασκευαστές του βιομηχανικού παγωτού προσθέτουν αέρα τόσο που τουλάχιστον διπλασιάζει την ποσότητα του προϊόντος τους (100 -130%  αερας) . Αυτό όμως, κόβει την ποιότητά τους στο μισό. Ο αέρας που προστίθεται στο Gelato φτάνει το ανωτέρω έως το 30%. Το αποτέλεσμα είναι μια υψηλότερης ποιότητας επιδόρπιο με μια πιο πλούσια και κρεμμώδη γεύση . Έτσι δεν πληρώνετε αέρα αλλά το Gelato που αγοράζετε .

Τρίτον, το Gelato σερβίρεται ελαφρώς θερμότερο από το παγωτό. Ενώ και τα δύο gelato και παγωτά σερβίρονται σε θερμοκρασία κατάψυξης το βιομηχανικό παγωτό σερβίρεται σε θερμοκρασίες -18 έως και -21 βαθμούς Κελσίου το gelato σερβίρεται σε θερμοκρασίες  14 έως 16 βαθμούς .  Έτσι επειδή είναι λιγότερο σταθερά κατεψυγμένο, η γεύση του Gelato είναι ακόμη πιο βελτιωμένη, καθώς λιώνει στο  στόμα χωρίς να αφήνει την αίσθηση του παγώματος.

Υπάρχουν όμως και άλλες σημαντικές διαφορές.

Η διατήρηση του Gelato στο κατάστημα μας δεν ξεπερνά τις 3 ημέρες στην βιτρίνα του καταστήματος μας από την ημέρα παράγωγης του (αλλά διατηρείται άριστα στην οικιακή κατάψυξη για αρκετές ημέρες), γιατί από την διαδικασία παράγωγης του και τις αγνές πρώτες ύλες δεν προκύπτει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής , αντίστοιχα στο βιομηχανικό παγωτό μπορεί να φτάσει έως και τα 1,5 – 2 χρόνια από την παράγωγη του.

Επίσης στο βιομηχανικό παγωτό επιτρέπεται από την νομοθεσία να χρησιμοποιηθεί γάλα σε σκόνη, κατεψυγμένη κρεμά γάλακτος, αρωματικές  και χρωστικές πρώτες ύλες.  Στο δικό μας παγωτό όλες οι πρώτες ύλες είναι υψηλής ποιότητας και δεν χρησιμοποιούμε πρόσθετες αρωματικές και χρωστικές ύλες και αυτό εκτός από όλα εξασφαλίζει πρώτα από όλα  την ποιότητα αλλά και την σταθερότητα των προϊόντων μας.